Het VvE onderhoud

Over ons
Vastgoed en makelaardij

Hoi ik ben Sophie en heb waarschijnlijk niet het meest traditionele pad gevolgd in de wereld van vastgoed en makelaardij. Ik studeerde psychologie aan de universiteit toen ik mijn vriend leerde kennen en we samen op zoek gingen naar een huisje. Voorbereiding is alles dus ik las me in over het onderwerp. Al snel had ik door dat de sector van het vastgoed heel wat geheimen kende voor wie er niet in mee was. Geheimen die ik moest en zou te weten komen. Mijn kennis over de sector maakte zo'n indruk op onze eigen makelaar dat die mij een job aan heeft geboden. Een echte droombaan! Op mijn blog lees je over mijn ervaringen in deze razend interessante wereld.

Zoeken
Archief

Het VvE onderhoud

16 september 2021
 Categorie├źn: Schoonmaakdiensten, Blog


Zodra je een appartement koopt, word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De Vereniging van Eigenaren is een organisatie die zorgt voor het appartementencomplex waar je je appartement hebt gekocht. Alle personen die in het complex een appartement hebben gekocht, zijn automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. De eigenaren van een appartement moeten maandelijks een vast bedrag betalen aan de Vereniging van Eigenaren. Het bestuur van de VvE zorgt ervoor dat de taken worden uitgevoerd. In enkele gevallen zal het bestuur van de VvE een externe partij inhuren die zorgen voor het uitvoeren van de taken. Dat wordt het VvE-beheer genoemd.

Het onderhoud van het appartementencomplex
De VvE zorgt ervoor dat het hele gebouw, waarvan je een deel hebt gekocht, goed onderhouden wordt. Zodra je een appartement hebt gekocht, koop je daarbij gelijktijdig volgens het appartementsrecht een aandeel van het gebouw. Dat zijn een aantal delen waarvan je ook automatisch mede-eigenaar bent geworden tijdens de aankoop van je appartement. Nu zal de Vereniging van Eigenaren zorgen dat het gemeenschappelijke onderhoud volgens een vast plan wordt verzorgd. Daarbij kun je denken aan het onderhoud van de hal, trappenhuis, lift, fundering, dak en het technische gedeelte van het appartementencomplex. Nu zal het onderhoud volgens een vooropgezet plan verlopen. Omdat het onderhoud vaak veel tijd vergt, zal dat in veel gevallen worden uitbesteedt aan bijvoorbeeld Meijer Multicleaning BV.

Het technisch beheer van het appartementencomplex
Een van de belangrijkste taken waar de VvE voor moet zorgen, is het technische onderhoud van het gebouw. Daaronder wordt verstaan het totale technische beheer van het gebouw. Omdat voor het technische gedeelte van onderhoud vakkennis nodig is, zal dat in veel gevallen worden uitbesteedt. Door het uitbesteden van het technische beheer zal het VvE onderhoud alleen maar worden verbeterd.

De kosten voor het VvE onderhoud
De eigenaren van de appartementen dragen maandelijks een vast bedrag af waarvan de VvE de kosten kunnen betalen voor het onderhoud van het gebouw. Er zal ook een reservefonds worden opgebouwd voor dringende zaken. Daarbij kun je denken aan dakschade, die bij een storm zou kunnen ontstaan. Daarom zal het reservefonds aansluiten bij het technische beheer van het gebouw. Tijdens een vergadering zullen specialisten aangeven wat er allemaal in de toekomst moet gebeuren om het gebouw in een optimale conditie te houden. Wanneer de VvE dat weet, dan kan het bedrag berekend worden wat de bewoners maandelijks moeten betalen. Ook zal bij het bedrag worden meegenomen wat er voor het reservefonds maandelijks moet worden gespaard. Onderhoud die door het technische beheer worden gedaan, kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Door de proactieve aanpak van het technisch beheer, kunnen de maandelijkse kosten voor de bewoners van het complex binnen de perken worden gehouden. Jaarlijks zal er een ledenvergadering plaatsvinden om te kijken waar het geld dat afgedragen wordt aan de VvE naar toe gaat. Je wilt als bewoner toch dat het hele gebouw er verzorgd uitziet, maar ook dat het technisch gedeelte allemaal goed onderhouden wordt.