Tips van de slotenmaker: hoe voorkom je inbraak?

Over ons
Vastgoed en makelaardij

Hoi ik ben Sophie en heb waarschijnlijk niet het meest traditionele pad gevolgd in de wereld van vastgoed en makelaardij. Ik studeerde psychologie aan de universiteit toen ik mijn vriend leerde kennen en we samen op zoek gingen naar een huisje. Voorbereiding is alles dus ik las me in over het onderwerp. Al snel had ik door dat de sector van het vastgoed heel wat geheimen kende voor wie er niet in mee was. Geheimen die ik moest en zou te weten komen. Mijn kennis over de sector maakte zo'n indruk op onze eigen makelaar dat die mij een job aan heeft geboden. Een echte droombaan! Op mijn blog lees je over mijn ervaringen in deze razend interessante wereld.

Zoeken
Archief

Tips van de slotenmaker: hoe voorkom je inbraak?

14 december 2021
 Categorieën: Sloten, sleutels & brandkasten, Blog


De meest voorkomende manieren waarmee inbrekers huizen binnenkomen zijn welbekend en kunnen met de juiste veiligheidsmaatregelen voorkomen worden. Hier worden een aantal van deze methoden besproken. We geven gelijk een aantal tips van de slotenmaker, zodat je een inbraak hopelijk kan voorkomen.

Voor- en achterdeur
Een inbreker kan op heel veel verschillende manieren een huis binnenkomen. Maar verreweg de meeste inbrekers komen gewoon via de voor- of achterdeur binnen. Vaak zijn hier geen beveiligingsmaatregelen getroffen en dan is het openmaken van de deur een koud kunstje voor de inbreker. Hier zijn zeer veel mogelijkheden voor, maar de meest gebruikte zijn nog steeds het forceren met een koevoet of kerntrekken (cilindertrekken).

Om het kerntrekken erg lastig te maken voor een inbreker kun je het beste een SKG 3 sterren slot nemen. Deze gecertificeerde sloten hebben een zeer goede beveiliging tegen deze methode. Om het ouderwetse openwrikken met een koevoet tegen te gaan zijn naast de gecertificeerde sloten ook stevige kozijnen belangrijk. Deze kozijnen kunnen ook nog extra beveiligd worden met grendels, sloten of dievenklauwen.

Ramen
Een ondergeschoven kindje met betrekking tot huisbeveiliging zijn vaak de zij- en bovenramen. Bewoners denken vaak dat een inbreker ‘daar toch niet bij komt’ of ‘dat ze daar nooit kunnen komen zonder dat iemand ze opmerkt’. Maar niets is minder waar. Dit zijn juist voor inbrekers een buitenkansje, omdat ze heel snel binnen kunnen zijn bij zulke onbeveiligde ramen. Beveilig daarom ook deze ramen altijd met een slot of hendel.

Een barrièrestang is volgens slotenmakers, bijvoorbeeld KBS Slotenmaker - Inbraakpreventie, ook een goede beveiliging en uiteraard dienen ook deze ramen in extra stevige kozijnen te zitten. Een laatste maar zeer effectieve methode voor het beveiligen van alle soorten ramen is veiligheidsglas. Dit wordt ook wel inbraakwerend glas genoemd, dit kunnen inbrekers niet zomaar stuk slaan. Ook een steen door veiligheidsglas gooien is vrijwel onmogelijk.

Babbeltruc
Omdat de sloten en deuren steeds beter beveiligd worden en het voor inbrekers steeds lastiger wordt om binnen te komen, proberen ook inbrekers continu nieuwe methodes uit. Eén van deze nieuwere methodes die de laatste jaren erg populair is geworden, is de babbeltruc. Inbrekers doen zich voor als postbezorger of thuiszorg en proberen zo toegang tot het huis te krijgen. De belangrijkste beveiligingsmethode die je hier tegen kunt treffen is een kierstandhouder. Zo kan je door de kier kijken wie er aan de deur is, zonder de deur helemaal open te doen.

Een belangrijk laatste advies van de slotenmaker is om beveiligingscamera’s te nemen. Als inbrekers dit zien zullen ze nog wel even nadenken voordat ze jouw huis binnen gaan.